Skoči na glavno vsebino

Teden pisanja z roko 2024 smo strokovne delavke, otroci, starši in ostali zaposleni Vrtca pri Osnovni šoli Krmelj obeležili z različnimi dejavnostmi na temo »zapis časa o nas«.

Predšolski otroci spoznavajo, da pisala puščajo sled, s katero lahko rišejo različne podobe. Osnova za pisanje je razvita grafo motorična spretnost. V našem vrtcu smo se v okviru vseslovenske akcije Teden pisanja z roko 2024 še nekoliko bolj posvetili razvijanju te spretnosti, ki jo lahko pri predšolskih otrocih spodbujamo na več načinov. Dejavnosti, ki smo jih izvedli, smo prilagodili starosti in sposobnostim otrok. Z namenom osveščanja o pomembnosti pisanja z roko, smo eno izmed dejavnosti izvedli tudi s starši predšolskih otrok. 

Vzgojiteljice smo otrokom pripravile različne dejavnosti za razvijanje in urjenje grafo ter fine motorike. Otroci so s prsti risali vzorce, podobe in črke v različne sipke snovi (riž, zdrob, pesek, brivska pena) in v sneg. Preizkusili so se tudi v pisanju z usti in nogo. Ugotovili so, da je to veliko težje, kot z roko. Pri tem so zelo uživali.  Otroci so spoznali različna pisala, ki puščajo sled (risali so na steklo, risali s flomastri, barvicami in voščenkami na podlago, pritrjeno na steno, tla in police). Starejši otroci so preslikovali črke svojega imena, črke abecede, mlajši otroci pa so barvali in risali z različnimi pisali in spoznali, da različna pisala puščajo različne sledi. Za razvijanje in urjenje fine motorike so otroci oblikovali iz modelirne mase, plastelina, natikali elemente na vrvico, strigli s škarjami, obešali perilo s kljukicami, prenašali elemente s pinceto, zapenjali gumbe in zadrge ter se igrali z drobnim materialom. V goste smo povabili gospo, ki pozna kaligrafsko pisavo. Otrokom je predstavila drugačen način pisanja. Vsakemu je na karton napisala njegovo ime.

K sodelovanju v dejavnosti smo z namenom osveščanja o pomembnosti pisanja z roko vključili tudi starše otrok in vse zaposlene. Skupaj smo ustvarili plakat, na katerem smo z roko zapisali kaj naredi naš dan lepši, popolnejši, prijaznejši. Skupaj smo ustvarili tudi vlak želja. Nastali so čudoviti rokopisi, ki nas navdihujejo z zapisano vsebino in nas opominjajo, kako pomembno je pisanje z roko. Teden pisanja z roko 2024 je prijetno popestril naše dejavnosti v vrtcu.

Špela Škorja, dipl. vzgojiteljica

Dostopnost