Skoči na glavno vsebino

17. novembra 2023 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan se glasi »Kruh za zajtrk – super dan!«

Na dogodek smo se z različnimi dejavnostmi pripravljali cel teden. Skozi poučne, zanimive in zabavne dejavnosti smo ves teden raziskovali čebelarski kotiček v večnamenskem prostoru, spoznavali čebele, njihov razvoj,  pomen opraševanja, njihove proizvode, ogledovali in prebirali knjige in fotografije kako pridemo do moke, se pogovarjali o pomenu zajtrka za naše zdravje in telo.

V četrtek sta nas obiskala mlinarja gospa Alenka in gospod Franci Zahrastnik. Predstavila sta nam pot pridelave pirine moke. Potipali smo zmleto in oluščeno piro. Zmleli moko v pravem mlinu na elektriko. In poizkusili njihov kruh »mmm kako je bil dober in kako je dišal.« Kasneje pa po igralnicah naredili svoj hlebček kruha.

V petek so se nam na zajtrku pridružili ga. Anja Mervar,  ga. Klementina Žvar,  ga. Matejka Juntez,  g. Tone Žnidaršič,  g. Roman Juntez, g. Danijel Kranjec in g. Edvard Jankovič. Skupaj smo pozajtrkovali zajtrk, ki je vseboval dobrote iz lokalnega okolja: med, mleko, jabolko, maslo in kruh, katerega smo prejšnji dan izdelali že sami.

Obiskal nas je lokalni čebelar  gospod Luka Pirc. Predstavil nam je delo čebelarja, povedal veliko poučnega o čebelah in njihovem delu. Ogledali smo si zaščitno opremo, pripomočke in izdelke iz medu.

Za spomin smo posneli nekaj fotografij, ki si jih lahko ogledate v priloženi fotogaleriji.

Vzgojiteljica Ana Lušina

 

Dostopnost