Skoči na glavno vsebino

V petek, 8.6. 2018 se je naša Vijolična igralnica spremenila v pravo mlinarsko in pekarsko podjetje. Kot pravi delavci smo najprej poskrbeli za mlinarja in njegovo pravo obleko. To so bile bele hlače, predpasnik in bela halja. Naš glavni mlinar je bila vzgojiteljica Mojca. Pokazala in predstavila nam je mlin, pokazala nam je tudi dva trda, velika kamna v njem, ki sta glavna pri nastajanju moke, saj drobita žito. V mlin je nato stresla pšenico, mlin prižgala in iz njega se je sesipala moka. Ko smo zmleli vso pšenico smo tudi mi postali Mojčini pomočniki. Najprej smo si nadeli predpasnike in si dobro umili roke, zatem pa smo Mojci pomagali presejati moko s pomočjo sita.

Sledila je priprava testa za žemljice. V posodo smo stresli moko, ji dodali kvas, sladkor in toplo vodo, malo olja in sol. Testo smo dobro premešali, ga pokrili s servetom in ga nekaj časa pustili vzhajati. Ko smo posodo odkrili, je bilo testo že visoko vzhajano. Še enkrat smo dobro pregnetli testo in začeli z izdelavo sladkih dobrot. Mojca nam je najprej demonstrirala, kako naredimo žemljo, polžka ali bombetko. Nato pa smo se sami odločili, kaj bomo naredili. Bilo je prav zabavno. Testo smo gnetli kot bi delali majhne žogice, nato pa smo ga malo povaljali in močno pritisnili nanj z lesenim valerjem in tako izdelali žemljo. Pri izdelavi bombetke in polžka smo morali testo pusti malo vzhajati. Ko je vzhajalo smo nanj pritisnili z modelčkom jabolka, izpod njega pa smo dobili bombetko. Drugo vzhajano testo  smo razvaljali v kačo in ga zvijali v polžka.

Žemljice, bombetke in polžke smo premazali še z jajčkom ter jih potresli z raznimi semeni.  Sledilo je pospravljanje naše delovne mize in še preden smo žemljice odnesli v kuhinjo h kuharju Danijelu, smo posneli še skupno fotografijo.

Kuhar Danijel nam je spekel dobrote in nam jih prinesel v igralnico še tople. Nismo mogli čakati, zato smo si jih privoščili kar pri koslilu. Pravi mojstri znajo pripraviti celoten postopek in na koncu tudi okušati svoje dobrote. Ti mojstri smo bili tokrat mi, otroci iz Vijolične igralnice, z vzgojiteljico Mojco, Barbaro in Nino. Da pa ne bomo pozabili, kako se sladke dobrote pripravi, smo  domov odnesli  recept za celotno pripravo.

Zdaj vemo kako zraste pšenica, kako nastane moka, kako narediti testo za sladke dobrote ter da sta mlinarjeva in kuharjeva obleki beli.

Še enkrat hvala kuharju Danijelu, da nam je priskočil na pomoč in nam na koncu priprave tudi spekel naše dobrote.

 

Otroci iz Vijolične igralnice z Mojco, Barbaro in Nino

Dostopnost