Skoči na glavno vsebino

CiperProjekt Evropska vas je eden tistih projektov, v katerega smo učenci in mentorji OŠ Krmelj vključeni od samega začetka. Tako letos sodelujemo že deveto leto. Namen projekta je, da osnovnošolci preko različnih dejavnosti čim bolje spoznajo države Evropske unije.

Naše delo se prične že ob začetku šolskega leta, ko izvemo, katero državo nam je določil žreb. Letos smo dobili otoško državo Ciper. Sprva malo začudeni, saj je to ena tistih držav, o katerih ne vemo prav veliko, nato pa precej veseli, saj smo raziskovali državo, ki ponuja veliko zanimivosti.
Z učenci smo se najprej lotili raziskovalne naloge o Cipru. Tako smo spoznali lego, naravne in kulturne znamenitosti, jezik, kulturo, prebivalstvo, upravno razdelitev, tudi posebnosti. Nato se je delo nadaljevalo preko različnih delavnic, kjer smo želeli ustvariti čim boljše in raznolike izdelke, s katerimi se bomo predstavili. Iz različnih materialov smo izdelali grad Kolossi, pravoslavno cerkev, ciprski hotel v grškem slogu, jonske stebre, svetilnik, grške hiške, Afrodito, ciprske copate, hidrogliser, letalo, slovar, številne risbe, amfore v barvnih okvirjih … S pomočjo staršev smo pripravili tudi ciprske jedi. Ker je letos že deseta obletnica vstopa Slovenije in Cipra v Evropsko unijo, smo izbrskali vse dogodke, ki povezujejo našo državo s Ciprom, in jih predstavili v obliki razglednic. V nastalih izdelkih je videti ogromno ustvarjalnosti naših učencev.
Na dan Evrope smo se odpravili v slovensko prestolnico, kjer že drugo leto zapored poteka zaključna prireditev. Na idiličnem prostoru ob Ljubljanici smo pripravili stojnico o Cipru in se nato še s kulturnim programom predstavili javnosti. Bilo je odlično.
Sodelovalo je 32 šol in vrtcev, večinoma iz ljubljanske regije, iz območja Posavja pa smo edina sodelujoča šola v tem projektu.
Mateja Mandl, vodja projekta

Evropska vasEvropska vas1Evropska vas2Evropska vas3Evropska vas4Evropska vas5Evropska vas6Evropska vas7DSC 1512

In kaj menijo učenci?
Za projekt smo se trudili celo leto. Imeli smo delavnice, večino dela smo naredili v prostem času. Naša ustvarjalnost se je pokazala na stojnici, ki je bila ljudem všeč. Imeli smo veliko lepih izdelkov, plakatov in jedi, ki so jih ljudje lahko tudi poskusili. Učenci smo se lahko sprehodili po drugih stojnicah, ki so bile zanimive. Bilo je zelo poučno in zabavno.
Tim Brudar

Najboljši del Evropske vasi je vsekakor znanje, ki smo ga pridobili. Skozi zabavo smo skoraj nevede spoznali značilnosti države. Ob koncu projekta smo postali pravi specialisti za Ciper. Evropska vas je bila za nas zelo pozitivna in koristna izkušnja. Potrebno je bilo obilico dela in vztrajnosti, a naš trud je bil poplačan s predstavitvijo v Ljubljani, kjer smo imeli priložnost videti delo naših vrstnikov iz drugih šol.
Ines Metelko

Bistvo projekta je raziskovanje držav Evropske unije. Letos smo predstavljali Ciper. Naredili smo veliko izdelkov. Nekateri učenci so spekli pecivo in kruh, kar so lahko obiskovalci naše stojnice poskusili.
Tina Srebrnjak

Pri projektu Evropska vas smo naredili veliko raznovrstnih izdelkov. Veliko truda sem vložil tudi sam. Bilo mi je zelo všeč. Pripravili smo zelo zanimivo predstavitev.
Tadej Juntez

Stojnica mi je bila zelo všeč, tudi družba je bila prijetna. Program se mi je zdel zelo zanimiv. Tudi drugi so imeli lepe stojnice. Zelo so mi bili všeč nagradni kvizi.
Žan Podlogar

V Ljubljani sem se imel super. S prijatelji smo hodili po stojnicah in reševali kvize. Najbolj mi je bilo všeč, ko sem bil ob naši stojnici in sem o Cipru in njegovih zanimivostih poučeval obiskovalce.
Žan Repovž

Letos je naša šola v Ljubljani na Evropski vasi predstavljala otoško državo Ciper. Vsaka šola je predstavljala drugo državo. Ko smo hodili po ostalih stojnicah, smo tako izvedeli tudi značilnosti ostalih držav. Bilo mi je zelo všeč in upam, da se drugo leto spet udeležimo tega projekta.
Nastja Vrbovšek

V izdelke, ki smo jih izdelali, je bilo vloženega veliko truda, a se je splačalo. Stojnica je bila lepa in polna različnih izdelkov. Imeli pa smo tudi ciprske jedi.
Luka Gole

Naredili smo veliko izdelkov, nekatere sem izdelal tudi jaz. Letošnja izbrana država je bila Ciper. Za Ciper je zelo znana boginja ljubezni in lepote Afrodita. Z Matejem sva izdelala jonske stebre in ciprski hotel v grškem slogu. Predstavitev Cipra mi je bila zelo všeč.
Tim Kranjc

Pri tem projektu sem skupaj z Aljažem izdelal grad Kolossi. V Ljubljani smo predstavljali državo, s katero smo se ukvarjali že od septembra. Evropska vas mi je bila všeč.
Anže Jene

V petek zjutraj smo se učenci, ki smo sodelovali pri projektu Evropska vas, odpravili v Ljubljano, kjer smo predstavili Ciper. Na stojnici smo razstavili naše izdelke in uživali v dopoldanskemu druženju. Nato pa smo nestrpno pričakovali naš nastop. Na odru smo se zabavali. Projekt Evropska vas nam je bil vsem zelo všeč, saj smo uživali.
Matej Štih

Predstavljali smo Ciper. Na naši stojnici so si obiskovalci lahko ogledali izdelke, ki so najbolj značilni za to otoško državo. Med njimi so najbolj izstopale amfore, jedi, svetilnik, Afrodita … Hodili smo tudi ob stojnicah naših vrstnikov in tako spoznali še ostale države. Dobili smo veliko pohval in takoj vedeli, da naš trud ni bil zaman. Obiskovalci so nas spraševali o Cipru, mi pa smo jim z navdušenjem in z nasmehom odgovorili. Pred nastopom nismo imeli veliko treme, saj smo se na odru zabavali, predvsem pa smo se nasmejali. Po nastopu smo pospravili stojnico in se z lepimi spomini vrnili domov.
Tamara Zorc

Dostopnost