Skoči na glavno vsebino

Fotografija2285

22. aprila smo ponovno obeležili dan Zemlje tudi na naši šoli in v vrtcu. Naš planet nam daje vse za življenje, omogoča bivanje v svojem okolju in del njega smo vsa živa bitja. Ravno zato je izredno pomembno, da razvijamo pravilen odnos do Zemlje, se naučimo ločevanja in odgovornega ravnanja z odpadki, varčevanja s pitno vodo in energijo, z živalmi in rastlinami, s katerimi si delimo ta planet.

Kot Ekošola in Ekovrtec temu posvečamo res veliko pozornosti skozi celo leto, še posebej pa na ta dan. Učenci 1. triade so si ogledali film o ločevanju in recikliranju odpadkov, se pogovarjali o pomembnosti ohranjanja čistega planeta Zemlje, izdelovali so plakate, uredili in pospravili šolske prostore. Ko pa se je zjasnilo, so zunaj pobrali papirčke okoli šole in na igrišču. Učenci 2. triade pa so  se zjutraj zbrali na stopnišču, kjer so učenci 4. in 5. razreda vsem ostalim preko računalniškega programa predstavili nekaj dejstev o dnevu Zemlje, o pomenu Zemlje. Predstavili smo delo v okviru projekta Ekošola ter podelili nagrado učencem 4. in 5. razreda, ki so v zbiralni akciji zbrali največ starega papirja. V okviru pouka so potekale razne delavnice, od izdelovanja ozaveščevalnih plakatov na temo ločevanja odpadkov, do izdelovanja brošur za posamezna gospodinjstva. Med odmori so si učenci lahko ogledovali kratke filme o recikliranju odpadkov. Zaradi slabega vremena smo za dva dni prestavili čistilno akcijo. Učitelji in učenci smo se čistilne akcije udeležili v sredo, počistili okolico šole in naš kraj. Sprehodili smo se vse od enega do drugega konca Krmelja ter pobirali odpadke. Nabralo se jih je kar nekaj. Na koncu smo jih v čim večji meri poskušali ločiti in jih odložiti v ustrezne zabojnike. Dve skupini učencev sta ostali kar v bližnji okolici šole, kjer so pometali, urejali škarpnike in nasadili rože ter tako še polepšali našo šolo.

Vsakodnevno se trudimo, da bi spremenili odnos do narave. Letos se še posebej trudimo, da bi varčevali z vodo, saj le-ta ni neka dobrina, ki jo lahko v nedogled kupujemo, ampak je dediščina, ki jo moramo skrbno varovati.

Ekokoordinatorica Renata Mlinarič 

Fotografija2288 Fotografija2289 Fotografija2291 Fotografija2295 Fotografija2296 Fotografija2298 Fotografija2299 Fotografija2293

Dostopnost