Skoči na glavno vsebino

V preteklem vikendu, natančneje 29. in 30. septembra 2023, je na OŠ Krmelj potekal Podjetniški tabor, kjer so učenci od 7. do 9. razreda iz OŠ Krmelj in OŠ Mokronog imeli priložnost razvijati svoje poslovne ideje. Dogodek je bil del razpisa Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva in ustvarjalnosti MLADI 2023/24, ki mladim omogoča razvoj in predstavitev poslovnih zamisli.
Učenci so razvijali lastne poslovne ideje in iskali rešitve za njihovo uresničitev. Tako so pod strokovnim vodstvom Nejca Konjeviča, Matica Breznika in Laure Martinčič razvijali veščine in spretnosti, ki jim bodo pomagale pri reševanju različnih poslovnih izzivov v vsakdanjem življenju. 
Delo je potekalo v sproščenem vzdušju v obliki delavnic, ki so bile za učence brezplačne, vladala pa je ustvarjalna podjetniška klima.
Mladi podjetniki so v samo dveh dneh uspešno razvili in predstavili šest inovativnih poslovnih idej. Z veliko vnemo in zavzetostjo so pregledali konkurenco, ustvarili prototipe, razvili poslovne modele, raziskali trg in svoje ideje uspešno predstavili pred strokovno komisijo izkušenih podjetnikov.
Komisijo so sestavljali trije priznani podjetniki: Matic Breznik, Kristjan Cvek in Matej Zabukovec. Nad idejami učencev so bili zelo navdušeni, zato so imeli zahtevno nalogo. Kljub močni konkurenci in izjemnim predstavitvam je komisija uspela izbrati tri najboljše in podeliti nagrade v naslednjih kategorijah:
– Naj Pitch, ideja, ki so jo razvilii učenci: Manca Dražetić, Elvis Dautbegović, Xenia Rezelj, Nejc Sevšek,
– Naj družbeno koristna ideja, ki so jo razvili učenci: Ela Kolenc, Aldijana Mulahusić in Alexander Rezelj,
– Naj ideja
, ki so jo razvili učenci: Zoja Prelogar, Timotej Jereb in Maj Metelko.
Vsi udeleženci  podjetniškega vikenda so prejeli še pohvalo za sodelovanje z manjšo pozornostjo.

Učenje podjetništva v mladih letih je izjemno pomembno, saj mladim omogoča razvoj ključnih kompetenc, kot so kreativnost, inovativnost, kritično razmišljanje, reševanje problemov in komunikacijske veščine. Mladi so se preizkusili v različnih vlogah in raziskovali različne rešitve za dane podjetniške izzive, kar jim bo v prihodnosti omogočilo boljše razumevanje poslovnega sveta in morda razvoj lastnih podjetniških poti.
Podjetniški tabor v OŠ Krmelj je bil izjemen uspeh, ki je mladim omogočil razvoj in predstavitev poslovnih idej. Dogodek je mladim prinesel dragocene izkušnje in znanja, ki bodo temelj za njihovo prihodnjo podjetniško pot.
Z veseljem ugotavljamo, da smo ponosni na mlade iskalce poslovnih idej, ki  v mirnski dolini gojijo podjetniški duh, ki nam bo v prihodnosti pokazal ustrezne usmeritve za prave poslovne odločitve, ki jih od nas zahteva sodoben tempo življenja.

Mateja Mandl Dirnbek  in Jure Repovž,   mentorja podjetniškega tabora

Dostopnost