Skoči na glavno vsebino

Leto 2022 je razglašeno za leto Jožeta Plečnika in Giuseppeja Tartinija. V Rumeni igralnici smo zato dobršen del meseca novembra posvetili spoznavanju našega izjemnega arhitekta g. Jožeta Plečnika, čigar 150. obletnico rojstva obeležujemo v letošnjem letu. Plečnikova dediščina je izjemna. S svojim obširnim opusom je pomembno zaznamoval arhitekturno krajino celotne Slovenije in deloma tudi Evrope. Zaradi svojega edinstvenega in celostnega pristopa k oblikovanju stavb in prostorov je postal tudi pomemben vzor in navdih za sodobno arhitekturno produkcijo po vsem svetu. Odslej so na UNESCO seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani.

Otroci Rumene igralnice so se s Plečnikovo dediščino in njegovim življenjem  spoznavali preko ogledov otroških izobraževalnih oddaj, informacije smo iskali v knjigah in otroških revijah. Izdelali smo plakat na katerem so fotografije arhitektovih delovnih pripomočkov, njegove hiše in njegovih najbolj prepoznavnih arhitekturnih stvaritev. Po njegovem vzoru so otroci narisali načrt, po katerem so nato s skupnimi močmi in z veliko medsebojnega sodelovanja v bližnjem gozdu iz naravnih materialov zgradili »drevesno hišo«, kot so jo sami poimenovali.

Ob slabem vremenu so ob poslušanju glasbe Giuseppe Tartinija, našega v Piranu rojenega violinista in skladatelja, v tandemih in skupinah iz različnih 3D konstruktorjev, lesenih in lego kock v igralnici gradili različne objekte in se v zadnji fazi našega projekta lotili skupinskega načrtovanja in gradnje različnih stavb in mostov iz kartonskih škatel, tulcev in drugega odpadnega materiala. Pri tem so uporabljali različna lepila in lepilne trakove, merila in merilne trakove.

Otroci so v vsem tem času dneve v vrtcu preživljali brez strukturiranih igrač. Izkazalo se je, da so ob tem pokazali več zadovoljstva, medsebojnega sodelovanja, kreativnosti, inovativnosti, domišljije in vztrajnosti. Čas jim je kar prehitro minil, zato smo sklenili, da bomo v mesecu januarju znova umaknili strukturirane igrače in se prepustili ustvarjalnemu duhu.

Tako smo se poklonili arhitektu Plečniku, se ob tem neizmerno zabavali in pridobili veliko pozitivnih izkušenj in novih znanj.

 

Zapisala Petra Meserko, dipl. vzg. predšolskih otrok

 

Dostopnost