Skoči na glavno vsebino

V  petek (30. 9. 2022)  in v soboto (1. 10.  2022) je na Osnovni šoli Krmelj potekal podjetniški tabor – Start up vikend, Mladim se dogaja.

 

Osnovna šola Krmelj je bila namreč izbrana na javnem razpisu Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva in ustvarjalnosti (SPIRIT). Na podjetniškem taboru v Krmelju je sodelovalo več kot trideset učencev od 7. do 9. razreda iz Osnovne šole Krmelj in Osnovne šole Mokronog.

Učenci so razvijali lastne poslovne ideje in iskali rešitve za njihovo uresničitev. Tako so pod strokovnim vodstvom priznanih strokovnjakov Nejca Konjeviča, Matica Breznika in Laure Martinčič razvijali veščine in spretnosti, ki jim bodo pomagale pri reševanju različnih poslovnih izzivov v vsakdanjem življenju. Delavnice so bile za učence brezplačne.

Delo je potekalo v sproščenem vzdušju v obliki delavnic, vladala je ustvarjalna podjetniška klima. Prvi dan tabora so učenci iskali lastne poslovne ideje, pregledali konkurenco, ustvarili prototipe idej in po metodi canvass postavili temelje za nov poslovni model.

Drugi dan tabora so svoje poslovne ideje dokončali in se s pomočjo mentorjev učili javnega nastopanja ter oblikovanja svojih predstavitev. V zaključnem delu je pod budnim očesom strokovne komisije, ki so jo sestavljali gospa Zvonka Kostrevc, gospa Gusta Mirt,  gospod Kristjan Cvek ter gospod Matic Breznik, vseh sedem skupin predstavilo svoje poslovne ideje. Komisija je bila nad idejami učencev zelo navdušena, zato je imela težko nalogo izbrati najboljše in podeliti nagrade.
Izbrali so:

– NAJ DRUŽBENO KORISTNO IDEJO – ANIMACIJA ZA MEDSEBOJNO POMOČ MED UČENCI, ki so jo razvile učenke: Nika Tisu, Žana Janežič in Xenia Rezelj;
 – NAJ PITCH – PAGE HOLDER, ki so jo razvili Filip Jan Sedej, Benjamin Dolenšek in Tomaž Saje;

– NAJBOLJŠO IDEJO – EASY SNEEZY, ki so jo razvile Julija Vidmar, Zala Kovaljev in Zoja Roškarič.

Vsi udeleženci  podjetniškega vikenda so prejeli še pohvalo za sodelovanje z manjšo pozornostjo.
Z veseljem ugotavljamo, da smo ponosni na mlade iskalce poslovnih idej, ki  v mirnski dolini gojijo podjetniški duh, ki nam bo v prihodnosti pokazal ustrezne usmeritve za prave poslovne odločitve, ki jih od nas zahteva sodoben tempo življenja.

 

                                                                                   Mateja Mandl Dirnbek in Jure Repovž

 

Dostopnost