Skoči na glavno vsebino

Predšolski otroci informacij še ne zapisujejo s črkami, spoznavajo pa, da pisala puščajo sled, s katero lahko rišejo različne podobe. Te podobe lahko tudi poimenujejo, drugi pa jih lahko prepoznajo. Osnova za pisanje je razvita grafomotorična spretnost oz. veščina, ki jo potrebujemo pri oblikovanju in usmerjanju potez, črk in besed. Kljub trenutnim razmeram in omejitvam smo se v krmeljskem vrtcu v okviru vseslovenske akcije Teden pisanja z roko 2022 še nekoliko bolj posvetili razvijanju te spretnosti, ki jo lahko pri predšolskih otrocih spodbujamo na več načinov.  Dejavnosti, ki smo jih izvedli, smo prilagodili starosti in sposobnostim otrok. Z namenom osveščanja o pomembnosti pisanja z roko, smo eno izmed dejavnosti izvedli tudi s starši predšolskih otrok in zaposlenimi v vrtcu.

Teden pisanja z roko 2022 smo obeležili z različnimi dejavnostmi za razvijanje in urjenje grafo in fine motorike. Otroci so s prsti risali vzorce, podobe in črke v različne snovi (riž, zdrob, pesek, brivska pena), risali s flomastri, barvicami in voščenkami na podlago, pritrjeno na steno, tla in police. Pri tem so otroci uporabljali različne vrste, barve in debeline pisala, spoznavali, da pisala puščajo sledi ter urili pravilno držo pisala. Starejši otroci so preslikovali tudi črke svojega imena ali črke izdelali iz plastelina, mlajši otroci pa so barvali in risali z barvnimi kamenčki, ki s svojo obliko otroke usmerijo k pravilni drži pisala. Za razvijanje in urjenje fine motorike so otroci strigli s škarjami, obešali perilo s kljukicami, prenašali elemente s pinceto, zapenjali gumbe in zadrge, oblikovali s plastelinom, pretikali vrvice in se igrali z drobnim materialom.

V dejavnosti smo z namenom osveščanja o pomembnosti pisanja z roko želeli vključiti tudi starše otrok in zaposlene v vrtcu, ki so na podlago z roko zapisali zakaj radi pišejo z roko. Nastali so čudoviti rokopisi, ki nas navdihujejo z zapisano vsebino. Teden pisanja z roko je prijetno popestril naše dejavnosti v vrtcu, kljub omejitvam, ki jih imamo ali pa prav zato.

Anja Kostrevc, nosilka projekta

Dostopnost