Skoči na glavno vsebino

Letos smo strokovne delavke vrtca pri Osnovni šoli Krmelj z otroki na nekoliko drugačen način obeležile dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Zaradi trenutnih izrednih razmer, zaradi katerih je bilo v vrtcu organizirano le nujno varstvo otrok, smo se na omenjeni dan začeli pripravljati že nekaj dni prej. Z otroki, ki so bili prisotni v vrtcu, smo se pogovarjali o zdravi prehrani, peki kruha in pridelavi masla. Spoznavali smo življenje čebel in pridobivanje medu. Izdelali smo tudi pogrinjke, ki so bili tematsko povezani s čebelarstvom.

V petek, 20.11.2020, smo se na zajtrk svečano pripravili. Vsi otroci so si mize pregrnili s svojimi ročno izdelanimi pogrinjki, nanje pa smo jim postregli s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom. Po zajtrku smo organizirali video povezavo z lokalnim čebelarjem, gospodom Cirilom Kolencem,  ki se je z veseljem odzval našemu povabilu. Virtualno srečanje je potekalo iz petih igralnic.  Otroci so z zanimanjem prisluhnili pripovedim o čebelah, točenju medu, oblačilih čebelarja in panjskim končnicam, ki krasijo čebelnjake.

Srečanje smo strnili s čebeljim plesom otrok, ki smo ga izvedli istočasno v vseh petih igralnicah.

Kljub nekoliko spremenjenim okoliščinam smo na prijeten način obeležili dan slovenskega zajtrka, opozorili na pomen tega obroka, ob tem pa se zavedli, kako pomembna je lokalno pridelana hrana.

Eva Lipovec, dipl. vzg.

Nosilka projekta TSZ v Vrtcu Krmelj

Dostopnost