Skoči na glavno vsebino

Tretji petek v novembru že deveto leto posvetimo več pozornosti slovenski hrani. V ta namen vsa ta leta pripravimo slovenski tradicionalni zajtrk, ki se ga otroci zelo veselijo in ga sestavljajo živila iz bližnjih kmetij.

Na predmetni stopnji smo pričeli ob 7.30 z gledališčem na stopnicah. V uvodu je ga. ravnateljica z učenci spregovorila o pomenu dneva slovenske hrane, o domači hrani, kratkih verigah. Gostili smo gospo Mihaelo Jazbec iz Zabukovja v bližini Sevnice.  Predstavila nam je ekološko kmetijo, kaj na njej pridelujejo, kako potekajo dela skozi leto, kako poskrbijo, da so njihove povrtnine zdrave brez uporabe pesticidov, kako brez hormonov za povečano mlečnost dosežejo, da je količina mleka za teličke ustrezna. Izrazila je prepričanje o pomenu uživanja kvalitetne hrane, podala je nekaj nasvetov za ekološko kmetovanje in spodbudila mlade, da bi doma obdelali več rodovitne zemlje. Vsi učenci so zapeli pesem Čebelar. Po tem delu so se učenci razporedili v tri učilnice, kjer so z razredniki in gosti zaužili zajtrk na skrbno pripravljenih mizah.

Tradicionalni slovenski zajtrk je vselej  sestavljen iz v Sloveniji pridelanih živil – mleka, kruha, masla, medu in jabolka. Ta dan smo v vrtcu in šoli pili odlično mleko z bližnje kmetije Končina, jedli kruh iz domačih, sveže mletih žit, pridelan po tradicionalni recepturi v pekarni Bruno, nanj pa smo namazali maslo s kmetije Oblak iz Šentjanža, kjer se krave velik del leta pasejo na prostem. Z medom sta nas oskrbela čebelarja, g. Milan Umek in g. Ciril Kolenc. Na koncu smo pojedli še ekološko pridelana jabolka ge. Nataše Lenček iz Krškega.

V vrtcu smo že od zgodnjega jutra staršem in otrokom, ki so prihajali v vrtec, ponudili  degustacijo tradicionalnega zajtrka, saj se tudi najmlajši zavedamo pomembnosti zdrave in v  domačem okolju pridelane hrane. Naši trebuščki so se tako malce podprli in lažje smo počakali na zajtrk, saj smo pred tem pripravili še kratek kulturni program za goste, ki so ta dan z nami zajtrkovali. S svojim obiskom so nas počastili: ga. ravnateljica, ga. Ana Hočevar, ga. Katja Pibernik, ga. Klementina Žvar, ga. Jožica Knez in g. Edvard Jankovič. Za obisk se zahvaljujemo tudi vsem zaposlenim v šoli in vrtcu.

Z največjim zanimanjem smo ta dan pričakali čebelarja, ki nam vedno pove veliko zanimivega o svojem delu. Letos je s seboj prinesel čebelarske obleke, ki smo jih lahko nadeli in se za nekaj trenutkov prelevili v čisto prave čebelarje. Spremljala nas je tudi maskota čebelice, prava kranjska sivka. Po obisku čebelarja je k nam prišla še gospa Nuša, ki nam je povedala, kako je nastal kruh, ki smo ga ta dan zajtrkovali. Izvedeli smo, da so pridni peki mesili že od noči, zato da smo pojedli zdrav in svež kruh. S seboj je prinesla tudi različne vrste moke in z veseljem smo jih potipali in občutili kako polzijo med prstki. Naš veseli dan smo zaključili z glasbo in plesom. Vsi skupaj smo zaplesali in ob glasbi letali kot marljive čebelice.

Na razredni stopnji smo dan pričeli s krajšim kulturnim programom, v katerem so nastopili učenci od 1. do 4. razreda. V goste smo povabili go. Nušo Vidmar iz Pekarne Bruno, ki nam je predstavila vrste mok in postopek izdelave kruha. Obiskala sta nas tudi čebelarja, gospod Jože Skoporc in gospa Lidija Martinčič, ki sta nam povedala nekaj dejstev o čebelah in poučno zgodbico, ki se je resnično zgodila našemu čebelarju, in sicer kako so čebelice priskočile na pomoč nemočni čebeli, ki se sama ni mogla rešiti iz posode z vodo. Pri zajtrku so se nam pridružili tudi ravnateljica, ga. Gusta Mirt, predsednica KS Krmelj, ga. Klementina Žvar, hišnik ter kuharji, ki naše želodčke zadovoljujejo vse leto in ne le na ta pomemben dan.

I. C., D. P., A. G

Dostopnost