Skoči na glavno vsebino

Vrtec pri OŠ Krmelj se redno vključuje v različne projekte tako na lokalni kot tudi na državni ravni, zato že šesto leto zapored sodelujemo v programu Zdravje v vrtcu v okviru  Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Namen projekta, ki vključuje vseh sedem oddelkov, je v vzgojne programe vrtca vnesti zdravstveno-vzgojne vsebine, ki bodo otrokom pomagale odrasti v zdrave, samozavestne in uspešne odrasle, ki bodo znali svoje znanje posredovati tudi širši in ožji okolici. Osrednja tema načrtovanih dejavnosti in aktivnosti je bila »Čas je za dober tek«, zato smo se strokovne delavke osredotočile na pomen zdrave prehrane, samostojnosti pri hranjenju, spoznavanju značilnosti ter raznolikosti prehranjevanja in bontonu.

Dejavnosti v okviru projekta so potekale tako v posameznih skupinah kot tudi na ravni celotnega vrtca. V mesecu decembru smo na ravni celotnega vrtca izvedli prvo kulinarično dopoldne, kjer so otroci iz vsake skupine pripravili svojo sladico.  Upoštevali smo tudi različne diete otrok, zato so bile sladice brez jajc in mleka. Sladice smo razstavili v večnamenskem prostoru vrtca v obliki stojnic ter se skupaj po kosilu posladkali. V mesecu maju je potekalo drugo kulinarično dopoldne, kjer so otroci predstavili pogostitev, pripravljeno iz sestavin iz naše okolice ter vrta. Pripravili smo sirup iz smrekovih vršičkov, jagodni napitek, ocvrte bezgove cvetove, sirup iz marjetic, pehtranovo čokolado. Na spomladanski Knapčev pohod po našem kraju smo povabili tudi starše in krajane, ki so se na cilju lahko okrepčali s skutinim namazom s čemažem ter bezgovim sokom.

Redno smo tudi skrbeli za urejanje igralnic, prezračevanje prostorov ter otroke spodbujale pri skrbi za osebno higieno. Rojstne dneve otrok smo praznovali na zdrav način, in sicer s pripravo sadne malice ter svežih sadnih sokov. V mlajših skupinah so strokovne delavke malčke spodbujale k doslednem umivanju rok pred obroki in po uporabi sanitarij. Vsakodnevno so otroci čistili mize pred obrokom ter uporabljali prtičke. Spoznavali so sadje ter zelenjavo ter jo okušali in pripravljali zdrave obroke. Starejši otroci so v okviru zdrave prehrane spoznali prehransko piramido ter pomen in način zdravega načina življenja in prehranjevanja. Raziskovali so značilnosti človeškega telesa, čutil ter rojstva.  Otroci pred vstopom v šolo so si ogledali lutkovna filma Ostal bom zdrav ter Dobili bomo dojenčka.

Projekt Zdravje v vrtcu smo uspešno zaključili, saj smo realizirali vse zastavljene cilje. Otroci so pri načrtovanih dejavnostih sodelovali, raziskovali ter ponotranjili pravila in vrednote ohranjanja zdravega načina življenja.

 

Zapisala: Anja Mervar, koordinatorica projekta Zdravje v vrtcu

 

Dostopnost