Skoči na glavno vsebino

p3 

Slovenci  8. februarja praznujemo kulturni praznik v spomin na velikega pesnika Franceta Prešerna, ki je na ta dan leta 1849 preminil v Kranju.  

Po navadi na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Že v dneh pred 8. februarjem Slovenijo zaznamujejo številni kulturni dogodki in prireditve, prav tako pa se različne prireditve nadaljujejo še nekaj dni po 8. februarju.

Tudi na OŠ  Krmelj vsako leto počastimo spomin na našega največjega slovenskega pesnika in slovenski kulturni praznik obeležimo na različne načine. Obvezno se nanj spomnimo s pripravo stenčasa. Prav posebej pa se vsako leto potrudijo učenci, saj skupaj z mentorji pripravijo pester kulturni program. Tudi letos ni bilo nič drugače. Učenci in učitelji so pripravili različne točke, od petja, recitacij do odlično odigranih dramatizacij na temo Franceta Prešerna, njegovih poklicnih usmerjanj ter njegove neizpete ljubezni do Primčeve Julije. V večnamenskem prostoru šole se je tako odvil lep kulturni program, ki so ga z zanimanjem spremljali vsi učenci in učitelji, razmišljali o kulturi in se kulturno obnašali.

Vsi se moramo zavedati dejstva, da je Prešeren največji slovenski pesnik, ki je k slovenski kulturi doprinesel nepopisno veliko. To priznanje je največ, kar lahko naredimo v njegov spomin.

 p1p2p4

Učiteljica Renata Mlinarič

 

Dostopnost