V vrtcu pri OŠ Krmelj smo letošnje leto obeležili teden slovenske hrane, ki je trajal od 11. 11. do 15. 11. 2024.
Skozi celoten teden smo izvajali različne dejavnosti, preko katerih smo spoznali in se seznanili z določenimi produkti hrane. V ponedeljek smo podrobno spoznali jablano in njen sadež jabolko, izdelali hotel za žuželke ter ga obesili v okolici vrtca Krmelj. V torek smo spoznali čebelo in kako nastane med. Obiskal nas je okoliški čebelar g. Ciril Kolenc. Prikazal nam je različne medene izdelke, panj, panjske končnice, satnice, satovje in izobesil veliko plakatov o čebelah. Otroci pa so v vrtcu dobili tudi panjsko končnico, katero so lahko sami porisali in pobarvali. V sredo smo se z otroki seznanili z mlekom in maslom. Pri mlajših otrocih smo se pogovarjali, kdo nam daje mleko, starejši otroci pa so izvedli eksperiment, kako nastane maslo. V četrtek smo skupaj z otroki zamesili kruh, ga dali v kuhinjo, kjer so ga kuhar in kuharice spekli v pečici.
Petek pa je bil najpomembnejši dan. Slovenski tradicionalni zajtrk – Moj naj zajtrk 2024. Zjutraj so nas v vrtcu obiskali prav posebni gostje: direktor komunale Sevnica g. Mitja Udovč, predsednica krajevne skupnosti Krmelj ga. Klementina Žvar, višja svetovalka za javna naročila ga. Mateja Cvetkovič, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti ga. Vlasta Kuzmički ter nekateri zaposleni v OŠ Krmelj ter v vrtcu pri OŠ Krmelj. Po uvodnem programu in pozdravu ravnateljice OŠ Krmelj ga. Guste Mirt, so otroci povabili v svoje igralnice povabljene goste, kjer je sledil zajtrk. Po končanem zajtrku so si otroci in vsi povabljeni ogledali krajšo predstavo v izvedbi vzgojiteljic na temo Slovenskega tradicionalnega zajtrka.
Skozi celoten teden so otroci obnovili že znane teme in kljub temu pridobivali nova znanja in izkušnje. Pri dejavnostih so lahko izražali svoj navdih, željo in potrebe.
Zapisala Sonja Kugonič, diplomirana vzgojiteljica
Nedavni komentarji